2D animatie
- De voordelen
- Medium met een breed scala aan mogelijkheden
- Complexe processen/onderwerpen versimpelen
- Verhoogd herkenbaarheid en engagement
- Door artistieke vrijheid is alles mogelijk
- Oplossingen
- Educatie
- Learning & Development
- Corporate training
- Marketing
Intro
Voor Motion Supply was het toevoegen van 2D animaties aan het portfolio de meest logische stap. Als filmmakers misten wij namelijk soms de mogelijkheid om een verhaal dat in essentie moeilijk te vertellen is, uit te beelden. Vaak ligt dat aan complexe onderwerpen. Rond 2008 maakten we voor het eerst gebruik van kleine animaties die we met film combineerden. Door een natuurlijke ontwikkeling volgden hierna complete animaties in de 2D stijl. En alles wat je zag, is vormgeving.
Ons motto was dan ook altijd dat de vormgeving de basis is. We vergeleken dit altijd met een stripboek. Dus de noodzaak om meerdere vormgevers met verschillende stijlen te vinden kwam al snel. Het leuke en voordelige aan volledige animaties is dat je zelf kan bepalen waar de focus op ligt en je daarbij alle scènes naar eigen hand kan zetten. Iets wat in film niet zo snel mogelijk is.
Wat is een 2D animatie?
In eerste instantie is een 2D animatie een vorm van animatie die gecreëerd wordt op een plat vlak zonder diepte. 2D verwijst hierbij dan ook naar tweedimensionaal, wat staat voor de twee dimensies lengte en breedte. Je kan dit het beste vergelijken met platte velletjes papier op een tafel. Wanneer je het velletje papier omdraait, dan voelt het plat aan. Heel anders is het bij een 3D animatie. Hier is de 3e dimensie de diepte. Wanneer je een kubus neemt, kan je deze alle kanten op laten draaien, het zal nooit plat aanvoelen, zoals bij een 2D animatie. Voor meer inspiratie bekijk ook onze 3D animatie pagina.
De illusie van beweging
Van oudsher worden in een 2D film losse vormgevingselementen snel achter elkaar afgespeeld waardoor de illusie van beweging ontstaat. Denk aan de klassieke tekenfilms die je als kind hebt gezien, waar personages en omgevingen worden afgebeeld met lijnen, kleuren en vormen op een vlak oppervlak.
Vectorvormgeving
Tegenwoordig gebruiken wij Adobe Illustrator vectorvormgeving met diverse plugins om objecten en typografie te laten bewegen. Hiernaast zijn karakters ook een belangrijk onderdeel van 2D animaties. Ten opzichte van de klassieke Dinsey-animaties, die bestaan uit getekende karakters met veel detail, wordt er in huidige 2D animatie veelal vereenvoudigd. Dit zie je vooral terug in de vorm, detail en uiteindelijk de arbeidsintensieve werkzaamheden.
Wat zijn de voordelen van een 2D animatie?
Het inzetten van een 2D animatiefilm heeft meerdere voordelen.
Medium met een breed scala aan mogelijkheden
Een groot voordeel van 2D animaties is dat het een breed scala aan mogelijkheden biedt als medium voor bijvoorbeeld marketing, learning & development, corporate training en entertainment. 2D animatie is toegankelijk en laagdrempelig om te beginnen en wordt vaak gemakkelijk met bestaande huisstijlelementen van gecombineerd. Het hergebruiken van elementen in toekomende films is een bijkomend voordeel, zolang het script dit toe laat.
Artistieke vrijheid maakt alles mogelijk
Het biedt ons als animatoren en visuele vormgevers een grote artistieke vrijheid waardoor we elke unieke visuele esthetiek kunnen creëren, aansluitend op de boodschap, de merkwaarden of jouw verhaal. Je kan dit het beste vergelijken met de vele soorten stripboekstijlen. Omdat wij ook met veel externe vormgevers werken, kan je bij ons uit een breed scala aan stijlen kiezen. Een stijl die bij de boodschap en merkbeleving past.
Complexe processen/onderwerpen versimpelen
2D animaties kunnen daarbij gebruikt worden om bijvoorbeeld complexe processen en abstracte concepten op een simpele en boeiende manier uit te leggen, wat ze uiterst geschikt maakt als educatieve tool. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat animation-based learning een positieve invloed heeft op het leerproces van leerlingen.
Verhoogt de herkenbaarheid en engagement
Een ander voordeel is herkenbaarheid. Zoals eerder benoemd hebben 2D animaties en films een lange geschiedenis, waardoor het voor kijkers gemakkelijker maakt om zich te engageren voor de geanimeerde personages en de verhalen. Door gebruik te maken van levendige personages, dynamische bewegingen en fantasierijke werelden, kunnen we de kijkers meenemen op een visuele reis die hen zal inspireren, informeren en vermaken.
Waarvoor kun je een 2d animatie inzetten?
Dankzij de flexibiliteit, effectiviteit en vermogen tot expressiviteit; voor verschillende doeleinden met een breed scala aan toepassingen, zoals learning & development, corporate training, marketing en entertainment.
Educatie
Zo hebben wij meermaals van klanten de vraag gehad om 2D animaties te maken als educatieve video’s voor zowel kinderen als volwassenen. De video’s zijn gebruikt om leerstof begrijpelijk te maken voor de beoogde doelgroep. Academische concepten, geschiedenis en abstracte processen werden op een boeiende manier gepresenteerd, wat een positieve invloed heeft op een versterkte herinnering van de informatie.
Instructiemateriaal en corporate training
Ook hebben we 2D films gemaakt voor bedrijven, die deze als instructiemateriaal voor het opleiden van nieuwe werknemers hebben ingezet. Dit zorgde voor een versneld leerproces van bijvoorbeeld veiligheidsrichtlijnen of andere complexe procedures.
Marketingdoeleinden
Ook hebben we 2D animaties gemaakt voor marketingdoeleinden. Enerzijds om boodschappen op een creatieve en boeiende manier over te brengen aan de beoogde doelgroep, en anderzijds voor interactieve websites en apps om de gebruikerservaring en de visuele aantrekkelijkheid te verbeteren. Dit hebben we bijvoorbeeld gedaan door animaties te plaatsen op een website die getoond worden bij het laden van de pagina's, maar ook animaties die afgespeeld worden na het scrollen. Het zijn vaak kleine animaties die de algehele looks/esthetiek van een website verbeteren.
Wat is het verschil tussen 2D en 3D animaties?
Het belangrijkste verschil ligt natuurlijk in de dimensies waarin ze worden weergegeven. Daarnaast liggen er ook verschillen in de manier waarop beide vormen gemaakt worden.
Dimensies en manipulatie
2D animaties vinden plaats in een tweedimensionale ruimte; afbeeldingen worden frame per frame gemaakt en snel achter elkaar afgespeeld waardoor de illusie van beweging ontstaat. In principe kunnen 2D animaties al gemaakt worden met heel veel tekeningen en een camera, waarbij elke tekening als frame dient en je met de camera elke frame vastlegt. Voor 3D animaties heb je, daarentegen, speciale software nodig. Software die van (getekende) personages, objecten of omgevingen driedimensionale modellen genereert. Wij als animatoren ‘manipuleren’ deze modellen om beweging te creëren, waarna onze computer elk frame van de animatie rendert tot een geheel.
Visuele stijl
Een ander verschil is de visuele stijl. 2D animaties hebben een meer gestileerde uitstraling, waar 3D animaties juist een meer realistische uitstraling hebben. De twee vormen worden daarom ook voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo hebben we 2D films meermaals gerealiseerd voor reclames, educatieve video’s voor opleidingsinstanties en motion graphics voor websites en apps. 3D films worden veelal, vanwege de mogelijkheid om realistische en gedetailleerde scènes te creëren, gebruikt in films, productvisualisatie, videogames en bijvoorbeeld de visualisatie van bedrijfsprocessen.
Wil je een 2D animatie laten maken?
Of je nu je merkverhaal wil uitdragen, moeilijke leerstof wilt verhelderen of je doelgroep wil entertainen, 2D animatie biedt de flexibiliteit en vrijheid om dit mogelijk te maken. Door gebruik te maken van levendige personages, dynamische bewegingen en fantasierijke werelden, kunnen we de kijkers meenemen op een visuele reis die hen zal inspireren, informeren en vermaken. Bij Motion Supply staan we klaar om jouw visie tot leven te brengen.
Wil je een 2D animatie laten maken? Of de mogelijkheden bespreken? Neem gerust contact met ons op.
Contact